www.xaviercorretger.cat - Tel. 972 20 19 21

Dedicats a la visió, compromesos a cuidar-la.

Serveis

Mida del text A A A

Què és la retinopatia diabètica?

La retinopatía diabètica és una complicació de la diabetis que pot conduir a la ceguera i que afecta prop del 50% de la població diagnosticats de la malaltia. En els països industrialitzats com el nostre, la retinopatía diabètica és la principal causa de pèrdua de visió i ceguera en adults entre els 25 i 74 anys d´edat. La incapacitat del cos d´utilitzar i emmagatzemar la glucosa provoca que es lesionin els petits vasos sanguinis que nodreixen la retina. Aquesta lesió a la retina, la capa de teixit sensible a la llum que revesteix la part posterior de l´ull i transmet les imatges visuals al cervell, pot donar lloc a una pèrdua severa de visió i finalment a la ceguera. La retinopatia diabètica sol afectar tots dos ulls.

Quina és la causa de la retinopatia diabètica?

La fluctuació dels nivells de glucosa als pacients diabètics comporta un increment del risc per a la retinopatia diabètica. En els estadis inicials els vasos sanguinis de la retina comencen a inflar-se i a deixar escapar líquid als teixits circumdants.Sovint no afecta la visió, però si aquest fluid afecta la zona central i més sensible de la retina anomenada màcula, la visió es veu afectada.Això s´anomena edema macular, i pot passar a qualsevol estadi de la retinopatia diaètica, si bé es més freqüent quan la malaltia està avançada. En etapes més avançades els vasos sanguinis es tapen i impedeixen la bona circulació sanguínia a la retina. També comencen a créixer uns vasos sanguinis nous més petits i fràgils. Aquests vasos anormals poden ser la causa de la visió borrosa si es trenquen i sagnen dins l´ull o bé donant lloc a la formació de cicatrius que provocaran la pèrdua de visió permanent. Això s´anomena retinopatia proliferativa i és l´estadi més avançat de la malaltia.

Quins son els símptomes?

Com s'ha esmentat abans la retinopatia diabètica sovint no te símptomes prematurs d´avís. No esperi a tenir símptomes. En etapes avançades tot aparèixer visió borrosa i fluctuant que afecta tant la visió central com la dels costats. A mesura que la filtració de líquid progressa la visió esdevé borrosa i amb taques fosques. Si la retinopatíia diabètica no es tracta pot produir ceguesa.

Qui te risc de tenir una retinopatia diabètica?

Totes les persones amb diabetis- tant Tipus 1 com Tipus 2- tenen aquest risc. Aquest és el motiu pel qual tothom diagnosticat d´aquesta malaltia hauria de fer-se una revisió dels ulls amb la pupil.la dilatada al menys una vegada l´any.
Durant l´embaràs la retinopatia diabètica pot ser un problema per a les dones amb diabetis. Per a protegir la visió, totes les dones embarassades amb diabetis haurien de passar una revisió el més aviat possible. El seu oftalmòleg li pot recomanar més revisions durant la resta de l´embaràs.

Com es diagnostica la retinopatia diabètica?

La retinopatia diabètica pot detectar-se durant una exploració ocular general pel seu oftalmòleg, on li revisarà l´estat de la retina amb unes lupes especials. Una vegada hagi estat detectada el seu oftalmòleg, ocasionalment, pot recomanar-li exploracions addicionals per a obtenir més informació de la progressió de la malaltia i determinar el tractament adequat. Totes les persones que han estat diagnosticades de diabetis o que tenen una historia familiar d´aquesta malaltia haurien de ser examinades de forma regular per a prevenir la pèrdua de visió.

Quines son les opcions terapèutiques?

Durant els primers estadis de la retinopatia diabètica no cal cap tractament, excepte si vostè te un edema macular, que es tracta amb làser o amb injeccions de cortisona intraoculars. Per a prevenir la progressió de la malaltia ocular i per a reduir el risc de pèrdua de visió els estudis han demostrat que la gent amb diabetis hauria de controlar-se els nivells de glucosa sanguínia, la pressió arterial i el colesterol.
Hi ha dues opcions terapèutiques per als pacients diagnosticats de retinopatia diabètica proliferativa: el làser i la cirurgia amb vitrectomia. El tractament amb laser, conegut amb el nom de fotocoagulació, intenta segellar les zones filtrants de líquid dels vasos sanguinis i disminuir la possibilitat que creixin els nous vasos anormals. La vitrectomia elimina el material gelatinós que ocupa l´interior de l´ull conegut com humor vitri, que està brut i el substitueix per solució salina.
Si bé aquestes modalitats quirúrgiques no curen la retinopatia diabètica, si es realitza el tractament abans que la retina estigui severament afectada, els pacients tenen un 90 % de possibilitats de conservar la seva visió. La detecció i tractament precoç de la malaltia son molt importants perquè quan la retina està lesionada aquestes lesions poden ser permanents.

RECORDI

Si vostè pateix diabetis faci´s una revisió ocular general amb la pupil.la dilatada una vegada l´any com a mínim.
Tant l´edema macular com la retinopatia diabètica proliferativa poden aparèixer sense símptomes. En aquests casos el risc de pèrdua de visió és molt alt.

Gran Via Jaume I. 29 4rt - 1ª (17001) GIRONA Tel. 972 20 19 21
info@xaviercorretger.cat  |  avís legal  |  política de privacitat  |  política de cookies  |  enllaços d'interès  |  crèdits