www.xaviercorretger.cat - Tel. 972 20 19 21

Dedicats a la visió, compromesos a cuidar-la.

Serveis

Mida del text A A A

Què son les mosques volants i flaixos?

Els cossos flotants i els flaixos de llum son símptomes oculars freqüents que poden o no indicar un problema seriós a la visió. La majoria de gent descriu els cossos flotants com brossa , pols, núvols o teranyines flotant al voltant de la seva visió , que es mouen amb els moviments dels ulls i semblen allunyar-se al intentar mirar-los directament. Els flaixos es veuen com unes taques lluminoses breus o com si es veiés les estrelles.

Quina és la causa de les mosques volants i flaixos?

Els cossos flotants apareixen quan l´humor vitri, un líquid clar i gelatinós amb milions de fibres de proteïnes i que emplena el 80 per cent de l´ull, s´encongeix a poc a poc. Mentre s´encongeix, aquestes fibres que te entrellaçades es poden trencar provocant la separació de l´humor vitri de la retina. Aquests filaments flotants poden provocar ombres a la retina. Això son els cossos flotants.
A la majoria de casos, els cossos flotants són part del procés d´envelliment natural i suposen només una petita molèstia. Aquests son molt freqüents en persones miops o en aquelles que han estat intervingudes quirúrgicament dels ulls però hi ha altres malalties o lesions oculars que poden també fer aparèixer-los, com infeccions, inflamacions (uveitis), hemorràgies, forats retinians…..
Els flaixos de llum ocorren quan l´ humor vitri està engruixit i comença a estirar la retina, produint-hi forats o estrips. Els flaixos de llum que apareixen formant ones o línies dentades en un o dos ulls i que duren a vegades fins a 20 minuts estan causats per un espasme dels vasos sanguinis al cervell, fenomen conegut com a migranya ocular.

Quins són els símptomes?

Els cossos flotants es veuen com a taquetes de varies formes i tamanys,o fils. La majoria no son perjudicials i rarament poden limitar la seva visió. Al principi poden distreure a la persona que els pateix però eventualment tendeixen a “dipositar-se” al fons de l´ull, esdevenint menys molestos. La majoria de gent té cossos flotants i aprèn a ignorar-los i generalment no se n´adona fins que augmenten de tamany o de número. Els cossos flotants poden ser aparents quan es mira alguna cosa lluminosa o clara, com el paper blanc o el cel blau. Tot i això, un augment sobtat dels cossos flotants pot indicar un problema més seriós.
A vegades una part de l´humor vitri s´encongeix i estira les fibres separant-se de la retina, de cop, provocant l´aparició de molts més cossos flotants bruscament. Això s´anomena despreniment de vitri, que generament no suposa cap perill per a la visió i no requereix cap tractament. No obstant l´inici de nous cossos flotants i flaixos de llum pot ser un indicador de problemes seriosos que poden amenaçar la visió, com l´aparició d´un despreniment de retina. Si li passés això hauria de contactar immediatament amb el seu oftalmòleg.
.
Com es diagnostiquen?

Els cossos flotants i els flaixos es detecten durant una exploració ocular general pel seu oftalmòleg. El seu metge determinarà si el que vostè està veient és inofensiu o si els seus símptomes indiquen un problema més seriós.

Gran Via Jaume I. 29 4rt - 1ª (17001) GIRONA Tel. 972 20 19 21
info@xaviercorretger.cat  |  avís legal  |  política de privacitat  |  política de cookies  |  enllaços d'interès  |  crèdits