www.xaviercorretger.cat - Tel. 972 20 19 21

Dedicats a la visió, compromesos a cuidar-la.

Serveis

Mida del text A A A

Què és l'ull sec?

El síndrome de l´ull sec és la deficiència crònica de lubricació llacrimal per humitejar adequadament l´ull. En alguns casos la llàgrima pot tenir una composició química que fa que s´evapori massa ràpidament. L´ull sec afecta un número molt elevat de persones.

Quina és la causa de 'ull sec?
Una de les causes més freqüents de l´aparició de símptomes de sequedat ocular és el procés d´envelliment normal de les persones. També és una queixa freqüent dels usuaris crònics de lents de contacte i d´ordinador. La disminució de la pel·lícula lacrimal pot ser també un efecte secundari de l´ús de medicacions com antihistamínics, anticonceptius orals i antidepressius. Les persones que viuen o treballen en ambients secs i polsosos i amb corrents d´aire/vent també poden patir la síndrome de l´ull sec.

Quins són els símptomes?

Els símptomes més freqüents inclouen picor, cremor , fatiga visual i ulls vermells o visió borrosa que millora amb el parpelleig. Paradoxalment també pot provocar llagrimeig excessiu per la irritació dels ulls.

Com es diagnostica l'ull sec?

El seu oftalmòleg pot determinar en una exploració ocular general la quantitat de llàgrima que produeix l´ull, la taxa d´evaporació d´aquesta llàgrima i l´estat de la superfície de l´ull emprant tincions oculars convencionals en la pràctica clínica.

De quines opcions terapèutiques disposem?

Afortunadament tenim moltes opcions terapèutiques senzilles per a mirar de controlar aquest problema tant freqüent. La majoria de pacients millora amb l´ús de llàgrimes artificials de manera regular. Els oftalmòlegs sovint recomanen utilitzar llàgrimes artificials sense conservants perquè son més suaus i tenen menys conservants que poden arribar a irritar l´ull. Darrerament s´estan utilitzant col.liris antiinflamatoris en petites dosis per a millorar la simptomatologia dels casos més avançats.
En casos més severs i molt ocasionalment pot recurrir-se a ocluir els punts llagrimalls de forma temporal o permanent en funció del diagnòstic individual o a l’aplicació de tractaments menys convencionals com el sèrum autòleg.
Sovint podem millorar la irritació produïda per l´ull sec modificant l´estil de vida, com intentar augmentar la freqüència de parpelleig, evitar fregar-se els ulls, fer pauses mentre estem davant la pantalla de l´ordinador o evitar l´exposició directa a aires condicionats o calefaccions.

Gran Via Jaume I. 29 4rt - 1ª (17001) GIRONA Tel. 972 20 19 21
info@xaviercorretger.cat  |  avís legal  |  política de privacitat  |  política de cookies  |  enllaços d'interès  |  crèdits