www.xaviercorretger.cat - Tel. 972 20 19 21

Dedicats a la visió, compromesos a cuidar-la.

Serveis

Mida del text A A A

Què és la degeneració macular associada a l'edat?

La degeneració macular associada a l´edat (DMAE) és una malaltia ocular freqüent que afecta a una petita zona del centre de la retina coneguda amb el nom de màcula. La màcula està formada per milions de cèl.lules sensibles a la llum que ajuden a produir una visió central clara i neta. La DMAE lesiona aquestes cèl.lules gradualment, provocant una pèrdua de la visió central de la persona afectada.
Es calcula que la DMAE és la major causa de ceguesa legal i de pèrdua de visió en persones de més de 60 anys en països desenvolupats com el nostre.
Hi ha dos tipus de DMAE , la forma seca i la humida
DMAE seca: El 90 percent de persones diagnosticades de DMAE tenen aquesta forma de malatlia. Les cèl.lules sensibles a la llum de la màcula es van lesionant poc a poc afectant la visió central al cap d´un temps
DMAE humida: Si bé només el 10 percent de totes les persones amb DMAE tenen aquest tipus, és la responsable del 90 percent de totes les persones que pateixen la malaltia. Uns “nous vasos” sanguinis que són molt fràgils es formen darrera la retina a nivell de la màcula Degut a aquest fragilitat sovint deixen filtrar sang i altres fluids sota la màcula provocant una lesió ràpida que provocarà la pèrdua de visió central en un període curt de temps.

Quina és la causa de la DMAE?

Ara per ara es desconeix amb certesa la causa d´aquesta malaltia.

Qui té més risc de patir una DMAE?

El major factor de risc és l´edat. Les persones de més de 60 anys són les que tenen més risc de patir-la. Un estudi va mostrar que les persones de mitjana edat tenen un risc del 2% per a desenvolupar la DMAE però aquest risc augmentava fins cap el 30% en aquells pacients de més de 75 anys. Altres factors de risc són el sexe femení, la raça blanca i color dels ulls clars, el tabaquisme i les persones amb antecedents familiars de DMAE.

Quins son els símptomes?

El símptoma més freqüent de la DMAE seca és la pèrdua de visió lleu. A mesura que la malatia avança apareix una taca borrosa al centre de la seva visió que augmentarà i es farà més fosca progressivament, reduint la seva visió central. En fases inicials de la DMAE humida el pacient pot notar que les línies rectes es veuen de forma distorsionada, fenomen que sovint anirà seguit d´una ràpida pèrdua de visió central. També, com a la DMAE seca pot veure una taca fosca central. Cap de les formes de la DMAE produeix dolor.

Com es diagnostica la DMAE?

LA DMAE es detecta durant una exploració ocular general on el seu oftalmòleg valorarà l´estat de la seva retina. Un cop detectada, el seu metge pot recomanar-li ocasionalment exploracions addicionals per a obtenir més informació del tipus i progressió de la malaltia i determinar el tractament adequat.

Com es tracta la DMAE?

El tractament de la DMAE dependrà del tipus i del temps d´evolució de la malaltia. Actualment no hi ha cap tractament per a la forma seca de DMAE, però això no vol dir que vostè es quedarà cec. La DMAE seca evoluciona molt lentament al llarg dels anys i la majoria de pacients son capaços de llegir amb normalitat i de portar una vida activa, sobretot si la malaltia només afecta un ull. Alguns estudis han suggerit que la ingesta de suplements de vitamines i minerals pot disminuir el risc de progressió de la malaltia en etapes inicials o intermedies, però seran necessaris més estudis abans que sapiguem de forma segura fins a quin punt son beneficiosos.El tractament d’elecció per a la majoria de pacients amb DMAE humida es un medicament (anti-VEGF) que s’injecta a dins l’ull. Als ulls amb DMAE humida hi ha uns nivells anormalment alts d’un factor de creixement vascular (VEGF en anglès) que afavoreix el creixement de nous vasos sanguinis anormals. Els anti-VEGF que s’injecten a l’interior de l’ull bloquegen els efectes d’aquest factor de creixement. Poden ser necessàries múltiples injeccions per a ajudar a disminuir la pèrdua de la visió o en alguns casos millorar-la. Altres tractaments per a una minoria de pacients son la teràpia fotodinàmica o el làser. És important que el pacient sàpiga que cap d’aquests tractaments és curatiu per a la DMAE. La malaltia i la pèrdua de visió poden progressar tot i fer el tractament.

Què puc fer per a protegir la meva visió?

Si bé encara no hi ha cap tractament efectiu per a la forma seca més evolucionada de la DMAE, és molt important que en aquells pacients on hi hagi una progressió cap a la forma humida i necessitin tractament ho facin abans que la malaltia destrueixi la visió central. Per aquesta raó, si vostè te una DMAE seca o te més de 60 anys hauria de fer-se un examen del fons de l´ull un cop l´any com a mínim. .

Gran Via Jaume I. 29 4rt - 1ª (17001) GIRONA Tel. 972 20 19 21
info@xaviercorretger.cat  |  avís legal  |  política de privacitat  |  política de cookies  |  enllaços d'interès  |  crèdits